Subsidie voor elektrische auto in 2022 stuk lager

 

Mensen die volgend jaar particulier een elektrische auto aanschaffen krijgen als ze aan de voorwaarden voldoen een lager bedrag aan subsidie dan eerder is aangegeven. Het subsidiebedrag daalt namelijk van € 3.700 naar € 3.350. De subsidie voor particuliere autorijders verdwijnt ook een jaartje eerder, in 2025 al in plaats van 2026. Dit heeft het kabinet onlangs bekendgemaakt.

Op Prinsjesdag was er al aandacht voor de elektrische auto van de zaak waarvoor het bijtellingspercentage in 2022 naar 16% gaat tot een catalogusprijs van € 35.000 (daarboven gaat 22% gelden), maar nu is er ook nieuws voor de particuliere koper van een elektrische auto naar buiten gekomen. Er komt de komende jaren een extra bedrag van € 90 miljoen qua subsidie voor deze auto’s vrij.

Lagere subsidie voor aanschaf elektrische auto
Ondanks deze extra subsidie gaat toch het subsidiebedrag voor de aanschaf van een elektrische auto volgend jaar omlaag. Was het eerst nog de bedoeling dat een ieder bij de aanschaf van een elektrische auto € 3.700 aan subsidie zou kunnen opstrijken, nu is duidelijk geworden dat dit bedrag verlaagd wordt naar € 3.350. Elektrische auto’s worden namelijk steeds goedkoper en de verwachting is dat ook meer mensen er eentje zullen aanschaffen.

Subsidiepot al heel snel leeg
De afgelopen twee jaren was de subsidiepot voor nieuw aangeschafte elektrische auto’s al heel snel leeg. De verwachting is dat dit voor volgend jaar ook weer geldt.

Bron: rendementonline, shutterstock

Recommended for you

In de kijker

In de kijker