Bedrijfsauto blijft zakelijk als de vervanger ook zakelijk is



Als een ondernemer een auto bij aankoop tot zijn ondernemingsvermogen rekent en later tot zijn privévermogen wil rekenen, moet hij aantonen dat sprake is van een bijzondere omstandigheid die deze heretikettering rechtvaardigt. Als hij de auto inwisselt voor een auto die hij ook tot zijn ondernemingsvermogen rekent, is dit een teken dat de eerste auto tot het ondernemingsvermogen moest blijven behoren.

Een man had op 31 mei 2012 een Audi S8 Quattro gekocht en bij aanschaf gerekend tot zijn ondernemingsvermogen. Hij gebruikte deze auto voor zowel zakelijke als privédoeleinden. Eind december 2012 bracht de man de auto over naar zijn privévermogen. Hij gaf dit op in zijn jaarrekening over 2012 als een verkoop waarbij hij een boekverlies leed. Op 28 maart 2018 ruilde de man de Audi S8 Quattro in voor een nieuwe Audi S8. De man rekende de nieuwe auto tot zijn ondernemingsvermogen en reed er de rest van het jaar maar 232 privékilometers in. De inspecteur concludeert aan de hand van deze gegevens dat de oude Audi S8 Quattro in 2012 het ondernemingsvermogen niet heeft verlaten. De man bestrijdt dit. De zaak belandt uiteindelijk voor Hof Arnhem-Leeuwarden.

Onvoldoende bewijs hoog privégebruik

Voor het hof blijkt dat de man tussen 22 december 2012 en 28 maart 2013 6.351 kilometers heeft gereden. De man weet niet aannemelijk te maken dat dit aantal alleen voortvloeit uit het privégebruik. Bovendien heeft de man zowel in 2012 als in 2013 (in eerste instantie) een auto tot zijn ondernemingsvermogen gerekend. De vervangende auto is immers ook ondernemingsvermogen. Verder verklaart de man dat hij privé in de auto van zijn vriendin reed. Door deze omstandigheden oordeelt het hof dat de oude Audi S8 Quattro het ondernemingsvermogen in 2012 niet heeft verlaten. De fiscus heeft het afwaarderingsverlies over 2012 terecht gecorrigeerd. Bovendien moet over dat jaar een winstcorrectie plaatsvinden vanwege het privégebruik van de bedrijfsauto.



Wet: art. 3.20, eerste lid Wet IB 2001

Meer informatie: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 7 mei 2019 (gepubliceerd 17 mei 2019), ECLI:NL:GHARL:2019:3984



Bron: Taxence Remco Latour,  Mihalex / Shutterstock.com

Recommended for you

In de kijker

In de kijker